Lex Passchier

Lex Passchier (Den Haag, 1976) is een Nederlandse auteur van televisiescenario’s, toneelteksten en thrillers. Van 2004 tot 2014 produceerde hij theaterproducties. Ook werkte hij jarenlang als acteur.

Passchier studeerde korte tijd Nederlands en Cultuurwetenschappen en studeerde in 2002 aan de Universiteit Utrecht af in de Theater-, Film- en Televisiewetenschap met een scriptie over Alfred Hitchcock. Ook volgde hij workshops camera-acteren en scenarioschrijven in Londen en Hollywood.

Hij werkte zeven jaar bij Endemol Drama als script-editor en scenarioschrijver van televisieseries als Baantjer, Grijpstra & De Gier, Gooische Vrouwen, We gaan nog niet naar huis, Julia’s Tango en Spangen.

Hij was vanaf 2011 als scenarioschrijver en eindredacteur verantwoordelijk voor zes seizoenen van de politieserie Moordvrouw van RTL 4, met o.a. Wendy van Dijk. In 2015 schreef hij enkele afleveringen voor Heer & Meester, de detective-serie van Omroep Max met Daan Schuurmans.

Hij is de bedenker, schrijver en creative producer van De 12 van Oldenheim en De 12 van Schouwendam, geproduceerd door Endemol Shine voor Videoland / RTL 4. Ook is hij mede-schrijver van de BNNVARA-serie Oogappels, geproduceerd door Talpa Fictie.

Voor theaterseizoen 2019/2020 schreef hij het toneelstuk Enkele reis, een thrillerkomedie gespeeld door Bram van der Vlugt, Trudy Labij en Wieteke van Dort. 

Van 2004 tot 2014 produceerde hij met zijn bedrijf Het Thriller Theater toneelvoorstellingen. In tien jaar tijd bracht hij producties als Arsenicum en oude kant, Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles, Paul Vlaanderen, 39 steps, Dial M for Murder en De man die het wist. Voor de meeste producties schreef/vertaalde hij zelf de scripts.

Ook produceerde hij Op de drempel, een toneelmonoloog met Joost Prinsen, en De engel op mijn schouder, de afscheidstournee van zanger/gitarist Eddy Christiani.

In het verleden was hij ook regelmatig te zien als acteur in onder andere Grijpstra & De Gier, Toen was geluk heel gewoon, Gooische Vrouwen, Pril geluk, We gaan nog niet naar huis, Kind aan huis, Baantjer, M’n dochter en ik, Zeg ‘ns Aaa, Moordvrouw en 12 steden, 13 ongelukken. Daarnaast speelde hij in commercials voor de Postbank (Talkmate) en Fisherman’s Friend. Ook was hij een van de vaste tegenspelers van André van Duin in Andre’s Comedy Club en speelde hij in de toneelproducties Potasch en Perlemoer, Paul Vlaanderen en De man die het wist.

Hij spreekt al meer dan vijftien jaar de stem in van het figuurtje SpongeBob SquarePants in de Nederlandse versie van de gelijknamige tekenfilmserie.