Lex Passchier

Lex Passchier studeerde korte tijd Nederlands en Cultuurwetenschappen en studeerde in 2002 aan de Universiteit Utrecht af in de Theater-, Film- en Televisiewetenschap met een scriptie over Alfred Hitchcock. Ook volgde hij workshops camera-acteren en scenarioschrijven in Londen en Hollywood.

Hij werkte zeven jaar bij Endemol Drama als script-editor en scenarioschrijver van televisieseries als Baantjer, Grijpstra & De Gier, Gooische Vrouwen, We gaan nog niet naar huis, Julia’s Tango en Spangen.

Hij was vanaf 2011 als scenarioschrijver en eindredacteur verantwoordelijk voor zes seizoenen van de politieserie Moordvrouw van RTL 4, met o.a. Wendy van Dijk. In 2015 schreef hij enkele afleveringen voor Heer & Meester, de detective-serie van Omroep Max met Daan Schuurmans.

Hij is de bedenker, schrijver en creative producer van De 12 van Oldenheim en De 12 van Schouwendam, geproduceerd door Endemol Shine voor Videoland / RTL 4. Beide series zijn inmiddels te zien in meer dan 20 landen, waaronder de VS, Canada, Rusland en Japan.

Ook schrijft hij samen met Roos Ouwehand de BNNVARA-serie Oogappels, geproduceerd door ITV Studios. Oogappels werd in 2020 genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. In 2022 verscheen Diepe Gronden, een crime-serie voor SBS 6 / Videoland met in de hoofdrol Linda de Mol en geregisseerd door Will Koopman.

In 2019 is zijn 6-delige audiothriller Doppler verschenen, een Kobo Original. Eveneens kwam in 2019 De Schim van Stevens uit, een kort kerstverhaal. In 2021 verscheen hierop een vervolg: Het Licht bij Stevens.

Voor theaterseizoen 2019/2020 schreef hij het toneelstuk Enkele Reis, een thrillerkomedie gespeeld door Bram van der Vlugt, Trudy Labij en Wieteke van Dort. Voor seizoen 2021/2022 schreef hij Hoog Spel, uitgebracht door Korthals Stuurman Theaterbureau.

Van 2004 tot 2014 produceerde hij met zijn productiebedrijf Het Thriller Theater toneelvoorstellingen. In tien jaar tijd bracht hij producties als Arsenicum en oude kant, Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles, Paul Vlaanderen, 39 steps, Dial M for Murder en De man die het wist. Voor de meeste producties schreef/vertaalde hij zelf de scripts.

Ook produceerde hij Op de drempel, een toneelmonoloog met Joost Prinsen, en De engel op mijn schouder, de afscheidstournee van zanger/gitarist Eddy Christiani.

In het verleden was hij ook regelmatig te zien als acteur in onder andere Grijpstra & De Gier, Toen was geluk heel gewoon, Gooische Vrouwen, Pril geluk, We gaan nog niet naar huis, Kind aan huis, Baantjer, M’n dochter en ik, Zeg ‘ns Aaa, Moordvrouw, Goudkust en 12 steden, 13 ongelukken. Daarnaast speelde hij in commercials voor de Postbank (Talkmate) en Fisherman’s Friend. Ook was hij één van de vaste tegenspelers van André van Duin in André’s Comedy Club en speelde hij in de toneelproducties Potasch en Perlemoer, Paul Vlaanderen en De man die het wist.

Lex Passchier spreekt al meer dan twintig jaar de stem in van het figuurtje SpongeBob SquarePants in de Nederlandse versie van de gelijknamige tekenfilmserie.

Tevens is hij bestuursvoorzitter van Stichting De Aanloop in Hoofddorp, ambassadeur van Stichting Leergeld Haarlemmermeer en bestuurslid van de Johan Kaart Prijs.